Условия за ползване

Съдържание:

1. Въведение
2. Използване на сайта
3. Наличие на продукти
4. Цена и плащане
5. Доставка
6. Невъзможност за доставка
7. Връщане на стоки
8. Гаранционни условия


1. Въведение

  Това са общите условия, регулиращи използването на този сайт. Тези условия определят правата и задълженията на всички потребители ("вие") и тези на САРА ПЕН 11 ЕООД ("нас" / "нашите" / "ние" / "на Продавача") в отношение на стоки, предлагани от нас чрез този сайт. Преди да щракнете върху бутона "ПОРЪЧАЙ СЕГА"  в края на процеса на поръчка, моля, прочетете внимателно тези условия. САРА ПЕН 11 ЕООД си запазва правото по всяко време да изменя по своя преценка настоящите Общи условия. При използване на този уеб сайт и осъществяване на поръчка от него, вие приемате да спазвате тези Условия и нашата декларация за поверителност. Ако не сте съгласни с всички условия и Защита на лични данни, не правете поръчка!

2. Използване на сайта

  Тези условия са единствените условия, които са приложими за използването на този сайт. Вие се съгласявате, че с пускането на поръчката, вие безрезервно приемате тези условия. Тези условия са важни както за вас така и за нас, тъй като те са предназначени да защитят правата Ви като ценен наш клиент.

Вие се съгласявате, че:

* Можете да ползвате услугите на сайта, за запитвания или поръчки.
* Вие не може да осъществява спекулативни, фалшиви или неверни поръчки. Ако има достатъчно основания, че такива са направени ще информираме съответните органи.
* Също така сте длъжни да предоставите точна и вярна електронна поща, пощенски адрес, телефонен номер и други данни за контакт с вас. Тези данни ние ще използваме да се свържем с Вас в случай, че това се окаже необходимо.
* Ако не ни дадете цялата информация, от която имаме нужда, Вие няма да можете да завършите поръчката.

 Поръчката се счита за валидна, след потвърждаването й от нас. Ако ние не приемем вашата поръчка, но средствата вече са били преведени, те ще бъдат напълно възстановени.

  За да направите поръчка, ще трябва да следвате онлайн процеса за пазаруване. Ще получите обаждане от наш служител на посочения от вас телефон за уточняване на поръчката. 

3. Наличие на продукти

  В случай че продукта, който сте избрали е с изчерпана складова наличност, ние си запазваме правото да ви дадем информация по отношение на заместими, сходни продукти, от еднакво или по-високо качество и стойност. Ако не желаете да поръчате тези продукти заместители ние ще възстановим всички средства, които може да сте заплатили.

4. Поръчка, цена и плащане

Всички цени в сайта са с включено ДДС!

  Цената на всички продукти, ще бъде както е посочено на сайта ни, освен в случаите на очевидна грешка. Докато ние се опитваме да гарантираме, че всички цени на сайта са точни, могат да възникнат грешки. Ако откриете грешка в цената на продуктите, които сте поръчали, моля да ни информирате възможно най-скоро, за да потвърдим правилната цена. Цените подлежат на промяна по всяко време, но промените няма да се отразят на поръчки, за които вече сме Ви изпратили потвърждение. 

  След като приключите с пазаруването и всички продукти, които желаете да закупите, са добавени във вашата пазарска количка, следващите стъпки са: 

1. Щракнете върху "пазарската количка" бутона в горната дясна част на страницата.
2. Кликнете върху бутона "ПОРЪЧАЙ СЕГА" .
3. Попълнете данните за контакт, подробности за поръчката си, адреса, на който желаете да се доставят.
4. Спрямо желания от вас начин на закупуване на дадения продукт изберете един от следните методи на плащане.
  - Наложен платеж 
  - PayPal
5. Кликнете върху бутон "ИЗПРАТИ ПОРЪЧКА"
6. До 24 часа оператор ще се свърже с вас за потвърждаване на поръчката и евентуално изясняване на детайли относно доставката.

5. Доставка

След като потвърдите поръчката на свързалият се с вас оператор, поръчката Ви се обработва и се изпраща до вас чрез куриер. Доставя се до посочения предварително от вас адрес за доставка. Обикновено времето за доставка е от 1 до 5 работни дни (експресна или икономична), след потвърждаване на поръчката. Ако сте избрали варианта на плащане чрез наложен платеж, то тогава е необходимо да заплатите на куриера в момента на получаване на пратката-цената на продукта плюс посочената стойност на доставката. Ако сте заплатили избраните продукти чрез кредитна или дебитна карта не е необходимо да плащате на куриера.
Ако по някаква причина не можем да спазим датата на доставка, ще бъдете информирани и ще Ви предоставим възможност за избор дали да продължите с удължен срок на доставка или отмяна, с пълно възстановяване на сумата. Моля, имайте предвид обаче, че продукти не се доставят в неделя и официални празнични дни.

6. Невъзможност за доставка

  Ако не сте на мястото на доставка на договореното време, моля свържете се с нас отново, за да пренасочим доставката за друго удобно за двете страни място и време. 

7. Връщане на продукт

Обща политика:
  Ако искате да прекратите договора за покупка, трябва да ни информирате като се свържете с нас чрез нашата уеб форма, която е достъпна от страницата "Контакти" или на посочения телефон за връзка. След това ще Ви информираме за начините, по които можете да върнете продукта. Вие носите отговорност за разходите за връщане на продукта. 
  Ние напълно ще разгледаме върнатите продукти и ще ви уведомим за правото на възстановяване на сумата която сте заплатили (ако има такава). Възстановяването на сумата ще бъде обработено възможно най-бързо (във всеки случай, в рамките на 30 дни от деня, в който са ни дали известието за прекратяване на договора с нас).

Вие ще получите парите си, ако продуктът, не е повреден, върнете го в същото състояние, в което сте го получили и не е използван.

Дефектни продукти

  В случаите, когато смятате, че продуктът не съответства с поръчката Ви, трябва незабавно да се свържете с нас чрез нашия уеб формуляр или на посочения телефон с информация за продукта и неговите щети.
  Ние напълно ще разгледаме върнатите продукти и ще ви уведомим за вашето право на замяна или възстановяване на суми (ако има такива). Ние се стремим процесът на възстановяване или замяна да протече възможно най-скоро и във всеки случай, в рамките на 30 дни от деня на изпращане на потвърждение от нас до вас чрез електронна поща или обаждане. 
  Продукти, върнати от вас, поради дефекти, ако има такива, ще бъдат възстановени в пълен размер, включително възстановяване на разходи за доставка.

САРА ПЕН 11 ЕООД си запазва правото да откаже ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТА, ако неговия търговски вид е нарушен. Ние ще приемем вашия продукт, само ако го получим в състоянието в което сме го изпратили.

8. Гаранционни условия

По БДС №515-88 гаранционният срок е 30 дни!
Всички транспортни разноски по върнати гаранционни продукти са за сметка на купувача!

  При възникване на отстрaним дефект, включително разлепване, обувките се отремонтират от производителя в срок от 20 дни, а не се извършва подмяна с нов чифт или възстановяване на пари. 
При дефекти в следствие на неправилна експлоатация, производителят не приема рекламация!
Не се приемат непочистени обувки!

Основни потребителски права произлизащи от ЗЗП (чл. 112-115):

Чл. 112. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.
(2) Смята се, че даден начин за обезщетяване на потребителя е непропорционален, ако неговото използване налага разходи на продавача, които в сравнение с другия начин на обезщетяване са неразумни, като се вземат предвид:
1. стойността на потребителската стока, ако нямаше липса на несъответствие;
2. значимостта на несъответствието;
3. възможността да се предложи на потребителя друг начин на обезщетяване, който не е свързан със значителни неудобства за него.
Чл. 113. (1) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с договора за продажба.
(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя. (3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) След изтичането на срока по ал. 2 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.
Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:
1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;
2. намаляване на цената.
(2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.
(3) Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.
Чл. 115. (1) Потребителят може да упражни правото си по този раздел в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока.
(2) Срокът по ал. 1 спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителяза решаване на спора.
(3) Упражняването на правото на потребителя по ал. 1 не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от срока по ал. 1.

Гаранционите условия важат на територията на България.
Рекламацията се предявява пред служител на САРА ПЕН 11 EООД или пред упълномощено от него лице.
Рекламации относно закупени от САРА ПЕН 11 EООД стоки се приемат, ако те са направени своевременно, като фирмата се ангажира с вписването им в съответния регистър според член 127, ал.2 от ЗЗП.

При възникнали гаранционни проблеми, моля пишете ни на имейл: sarapenbg@gmail.com 

Благодарим за отделеното време! Приятно пазаруване!